Jablková torta
5. 5. 2012
Jablková torta
Ingrediencie
- 250 g múky
- šťipka soli
- 200 g + 2 lyžice masla
- 1 lyžica + 80 g cukru
- 4 lyžice tučnej smotany

- 1,5 kg tvrdých
- kyslých jabĺk
- 2 lyžice vanilkového cukru.
Postup
Z múky, 200 g masla, 1 lyžice cukru, soli a smotany vypracujeme krehké cesto. Prikryté necháme odpočinúť. Cesto znova premiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme dva okrúhle pláty. Jeden vložíme do tortovej formy. Zo zvyškov cesta vyformujeme valec - poslúži na okraje torty. Jablká ošúpeme, rozštvrtíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na plátky. Uložíme do formy, posypeme 80 g cukru. Prikryjeme vrchným plátom cesta, na okrajoch popritláčame. Povrch párkrát poprepichujeme vidličkou, posypeme vanilkovým cukrom a obložíme kúskami masla. Pečieme v strede rozohriatej rúry.